Baz─â de tratament

Centrul Tratament & Spa Hotel Aida

Atestată documentar din anul 1805 statiunea balneo-climaterica se bucura de privilegiul de a gazdui una din cele mai vechi exploatari de ape mineral-termale de pe teritoriul tarii, datand din perioada colonizarii romane, cand statiunea s-a numit Germisara si  ulterior TERMAE DODONAE.

Datorita bogatiei naturale, apa termala, statiunea poate trata afectiuni reumatismale, ale aparatului locomotor, afectiuni ginecologice, dermatologice, sistemul nervos periferic, afectiuni ala aparatului renal.
Factori naturali de cura: ape minerale alcaline, usor sulfuroase, bicarbonate, magneziene, mezotermale (29-32 grade C) si mineralizatii de 1-1,5 g/l, namol de turba, feruginos. Climat reconfortant.si aer curat, cu ionizare negativa pronuntata.

Indicatii terapeutice ale tratamentelor din baza Hotel Aida:
Afectiuni reumatismale, degenerative postinflamatorii , abarticulare, post traumatice,
Afectiuni ginecologice
Afectiuni ale sistemului nervos periferic
Boli dermatologice
Nevroze astenice
Boli profesionale
Afectiuni ale aparatului renal
Afectiuni asociate endocrine, de nutritie, metabolice.

Contraindicatii
Boli febrile acute
Insuficienta cardiaca, decompensata
Infarct miocardic
Epilepsie.

Cur─â extern─â (b─âi cu ap─â termomineral─â, bicarbonatat─â, calcic─â, magnezian─â, hipotermal─â, hipoton─â ÔÇô ├«n piscine exterioare sau acoperit─â).

Crenoterapia reprezinta tratarea anumitor afectiuni cu ajutorul apelor minerale, fie ca este vorba de utilizare externa, sau de o administrare interna. Principiul crenoterapiei este utilizarea apei direct de la sursa. Componentele minerale pe care le contin aceste ape, asa cum o arata si numele lor, le confera proprietati terapeutice.

Baie in apa minerala incalzita, combinata cu gimnastica medical─â ├«n ap─â, cu efecte deosebite asupra organismului: diminuarea durerii ┼či spasmului, relaxarea general─â ┼či local─â, men┼úinerea sau cre┼čterea amplitudinii mi┼čc─ârilor, reeducarea musculaturii deficitare (cre┼čterea for┼úei ┼či tonusului muscular, cre┼čterea rezisten┼úei ┼či coordon─ârii musculare).
Procedura terapeutic─â se efectueaz─â cu recomandarea medicului specialist.

Se recomanada persoanelor care din diferite motive nu pot beneficia de Hidrokinetoterapie. Terapia se efectueaza in cada, folosindu-se apa minerala incalzita la temperatura de 36 grade Celsius.

Consta in aplicarea curentului Galvanic prin intermediul apei, asupra membrelor inferioare si superioare.  Ele imbina efectul curentului galvanic cu efectul termic al apei, care devine mediul de transfer al curentului, intre electrozi si tegument. Densitatea de curent de pe tegument este mai redusa datoritaapei, care invaluie intreaga zona aflata in submersie si de aceea nu exista risc de arsura cutanata . Baile galvanice patru-celulare folosesc patru cuve in care se afla apa la 34-38 gr.C. Aplicatia de current sa poate face folosind o singura cuva, doua, trei sau toate patru, in fonctie de prescriptia de tratament. Se poate folosi fie sensul ascendent , fie descendent al curentului , in functie de scopul terapeutic urmarit.

Terapia prin mi╚Öcare, isi g─âse╚Öte multe indica╚Ťii de aplicare ├«n toate compartimentele reabilit─ârii, fiind indispensabil─â recuper─ârii medicale, readapt─ârii psihice, reeduc─ârii profesionale ╚Öi readapt─ârii sociale. Indicat─â ├«n afec╚Ťiuni ale: coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, spondiloze, lombalgii); ortopedice; reumatologice (artroze, artrite); neurologice (pareze, paralizii); cardiace (infarct miocardic acut); metabolice ╚Öi ale sistemului endocrin (obezitate); ╚Öi ale aparatului respirator.

Sunt aplicatii de curenti de joasa frecventa de 50 sau 100 Hz si au ca efecte principale: analgetice, hiperemiante si miorelaxante.
Sunt indicati in afectiuni ale aparatului locomotor, stari posttraumatice, afectiuni reumatice, tulburari circulatorii periferice.

Reprezinta acronimul ÔÇŁ Transcutaneos Electrical Nerve StimulationÔÇŁ si inseamna curenti de joasa frecventa (intre 1-200 Hz), cu impulsuri cu durata intre 50-200 ╬╝s, folositi pentru controlul durerii. Forma impulsului este rectangulara (sau aproape rectangulara), bifazica.

Curentii de medie frecventa au frecvente cuprinse intre 1.000├Ě100.000 Hz Exista diferente importante intre efectele curentilor de joasa frecventa si de medie frecventa. Rezistenta cutanata este redusa la curentii de medie frecventa (MF), de aceea aplicarea lor :

  • este mai bine suportata (nedureroasa)
  • poate actiona mai profund.

Rezistenta cutanata scade cu cat frecventa curentului este mai mare.

Rezistenta cutanata redusa si lipsa efectelor electrolitice permite  curentului de MF:

  • sa fie aplicat la intensitati mari, ce pot penetra mai profund;
  • Sa fie mai bine tolerate (mai placuti). Au o ac┼úiune stimulatoare asupra musculaturii scheletice, efect de stimulare asupra mu┼čchilor netezi hipotoni, ac┼úiune analgetic─â, ac┼úiiune vasomotorie cu efect hiperemizant.

Aplicarea curentilor de medie frcventa se face de regula sub forma curentilor interferentiali. Curentul interferential este un curent ce se genereaza in interiorul zonei de tratat, ca urmare a inerferentei a doi curenti de frecventa diferita aplicati asupra zonei, prin intermediul a doua circuite distincte.

Terapia cu unde scurte folose┼čte c├ómpuri electrice sau electromagnetice ┼či determin─â ├«nc─âlzirea ┼úesuturilor. Sub influen┼úa c├ómpului electric de ├«nalt─â frecven┼ú─â are loc un proces periodic de schimb de sarcini ├«n ┼úesuturile tratate, care determin─â o ├«nc─âlzire uniform─â la toate nivelurile regiunilor de ┼úesut tratate. Rezultatul: ├«mbun─ât─â┼úirea metabolismului celular, reducerea v├óscozit─â┼úii fluidelor corporale, cre┼čterea capacit─â┼úii de tensionare a fibrelor de colagen, stimularea circula┼úiei, tratarea sistemului nervos.

Aplicatia de vibratii mecanice cu frecventa peste 20.000 Hz efectueaz─â un fel de micromasaj al celulelor ┼či ┼úesuturilor, care este ├«nso┼úit de apari┼úia de c─âldur─â ┼či asigur─â un efect anestezic, ┬ź├«nmuierea aderen┼úelor┬╗, ├«mbun─ât─â┼úirea circula┼úiei sanguine si a ┼úesuturilor.
Efectele fiziologice ale ultrasunetelor sunt:

  • Analgetice
  • Miorelaxante
  • Hiperemiante

Consta in aplicarea unor campuri magnetice de joasa frecventa asupra zonei indicate pentru tratament.

Efectul ei este unul predominant catabolic, cre┼čte glicoliza, procoliza, stimuleaz─â secre┼úia medulosuprarenalei, stimularea activit─âtii hipofizei ┼či tiroidei, cre┼čterea semnificativ─â a activit─â┼úii bioelectrice a muschiului ├«n contrac┼úie izometrica, efecte sedative, simpaticolitic.

Constau in aplicarea pe zona pe care dorim sa o tratam a unei placi de parafina la o temperatura de 50 ÔÇô 60 gr. C. ├Ämpachet─ârile cu parafin─â se aplic─â ├«n orice afec┼úiune cu excep┼úia fazei acute, dar nu mai mult de o aplica┼úie pe zi.

Este varianta cea mai folosit─â ┼či cea mai eficienta. Este o tehnic─â special─â de masaj care folose┼čte ├«n principal punctele reflexogene de la nivelul t─âlpilor pentru a stimula refacerea organelor interne si pentru a ajuta reechilibrarea intregului organism.

Consta in aplicarea unei raze de lumina coerenta cu o frecventa si modulatie speciala asupre zonei recomandate pentru tratament

Printre efectele constatate se mentioneaza cel antiinflamator, diminuarea durerilor, intarirea sistemului imunitar prin biostimulare, cresterea sintezei proteice, reducerea edemelor, stimularea neovascularizatiei ╚Öi vindecarea pl─âgilorÔÇŽ

Decongestionant, antiinflamator, antialergic, antiseptic; reface stratul lubrefiant care acoperă în mod normal căile respiratorii.

Este o aplicatie, care consta in efectuarea unui masaj al unei zone din corp sau a intregului corp, cu un jet de apa calda sub presiune de 2 ÔÇô 4 bari. Este relaxant, reconfortant, tonifiant, ┼či induce o stare de bun─â dispozi┼úie.