Bază de tratament

Centrul Tratament & Spa Hotel Aida

Atestată documentar din anul 1805 statiunea balneo-climaterica se bucura de privilegiul de a gazdui una din cele mai vechi exploatari de ape mineral-termale de pe teritoriul tarii, datand din perioada colonizarii romane, cand statiunea s-a numit Germisara si  ulterior TERMAE DODONAE.

Datorita bogatiei naturale, apa termala, statiunea poate trata afectiuni reumatismale, ale aparatului locomotor, afectiuni ginecologice, dermatologice, sistemul nervos periferic, afectiuni ala aparatului renal.
Factori naturali de cura: ape minerale alcaline, usor sulfuroase, bicarbonate, magneziene, mezotermale (29-32 grade C) si mineralizatii de 1-1,5 g/l, namol de turba, feruginos. Climat reconfortant.si aer curat, cu ionizare negativa pronuntata.

Indicatii terapeutice ale tratamentelor din baza Hotel Aida:
Afectiuni reumatismale, degenerative postinflamatorii , abarticulare, post traumatice,
Afectiuni ginecologice
Afectiuni ale sistemului nervos periferic
Boli dermatologice
Nevroze astenice
Boli profesionale
Afectiuni ale aparatului renal
Afectiuni asociate endocrine, de nutritie, metabolice.

Contraindicatii
Boli febrile acute
Insuficienta cardiaca, decompensata
Infarct miocardic
Epilepsie.

Cură externă (băi cu apă termominerală, bicarbonatată, calcică, magneziană, hipotermală, hipotonă – în piscine exterioare sau acoperită).

Crenoterapia reprezinta tratarea anumitor afectiuni cu ajutorul apelor minerale, fie ca este vorba de utilizare externa, sau de o administrare interna. Principiul crenoterapiei este utilizarea apei direct de la sursa. Componentele minerale pe care le contin aceste ape, asa cum o arata si numele lor, le confera proprietati terapeutice.

Baie in apa minerala incalzita, combinata cu gimnastica medicală în apă, cu efecte deosebite asupra organismului: diminuarea durerii şi spasmului, relaxarea generală şi locală, menţinerea sau creşterea amplitudinii mişcărilor, reeducarea musculaturii deficitare (creşterea forţei şi tonusului muscular, creşterea rezistenţei şi coordonării musculare).
Procedura terapeutică se efectuează cu recomandarea medicului specialist.

Se recomanada persoanelor care din diferite motive nu pot beneficia de Hidrokinetoterapie. Terapia se efectueaza in cada, folosindu-se apa minerala incalzita la temperatura de 36 grade Celsius.

Consta in aplicarea curentului Galvanic prin intermediul apei, asupra membrelor inferioare si superioare.  Ele imbina efectul curentului galvanic cu efectul termic al apei, care devine mediul de transfer al curentului, intre electrozi si tegument. Densitatea de curent de pe tegument este mai redusa datoritaapei, care invaluie intreaga zona aflata in submersie si de aceea nu exista risc de arsura cutanata . Baile galvanice patru-celulare folosesc patru cuve in care se afla apa la 34-38 gr.C. Aplicatia de current sa poate face folosind o singura cuva, doua, trei sau toate patru, in fonctie de prescriptia de tratament. Se poate folosi fie sensul ascendent , fie descendent al curentului , in functie de scopul terapeutic urmarit.

Terapia prin mișcare, isi găsește multe indicații de aplicare în toate compartimentele reabilitării, fiind indispensabilă recuperării medicale, readaptării psihice, reeducării profesionale și readaptării sociale. Indicată în afecțiuni ale: coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, spondiloze, lombalgii); ortopedice; reumatologice (artroze, artrite); neurologice (pareze, paralizii); cardiace (infarct miocardic acut); metabolice și ale sistemului endocrin (obezitate); și ale aparatului respirator.

Sunt aplicatii de curenti de joasa frecventa de 50 sau 100 Hz si au ca efecte principale: analgetice, hiperemiante si miorelaxante.
Sunt indicati in afectiuni ale aparatului locomotor, stari posttraumatice, afectiuni reumatice, tulburari circulatorii periferice.

Reprezinta acronimul ” Transcutaneos Electrical Nerve Stimulation” si inseamna curenti de joasa frecventa (intre 1-200 Hz), cu impulsuri cu durata intre 50-200 μs, folositi pentru controlul durerii. Forma impulsului este rectangulara (sau aproape rectangulara), bifazica.

Curentii de medie frecventa au frecvente cuprinse intre 1.000÷100.000 Hz Exista diferente importante intre efectele curentilor de joasa frecventa si de medie frecventa. Rezistenta cutanata este redusa la curentii de medie frecventa (MF), de aceea aplicarea lor :

  • este mai bine suportata (nedureroasa)
  • poate actiona mai profund.

Rezistenta cutanata scade cu cat frecventa curentului este mai mare.

Rezistenta cutanata redusa si lipsa efectelor electrolitice permite  curentului de MF:

  • sa fie aplicat la intensitati mari, ce pot penetra mai profund;
  • Sa fie mai bine tolerate (mai placuti). Au o acţiune stimulatoare asupra musculaturii scheletice, efect de stimulare asupra muşchilor netezi hipotoni, acţiune analgetică, acţiiune vasomotorie cu efect hiperemizant.

Aplicarea curentilor de medie frcventa se face de regula sub forma curentilor interferentiali. Curentul interferential este un curent ce se genereaza in interiorul zonei de tratat, ca urmare a inerferentei a doi curenti de frecventa diferita aplicati asupra zonei, prin intermediul a doua circuite distincte.

Terapia cu unde scurte foloseşte câmpuri electrice sau electromagnetice şi determină încălzirea ţesuturilor. Sub influenţa câmpului electric de înaltă frecvenţă are loc un proces periodic de schimb de sarcini în ţesuturile tratate, care determină o încălzire uniformă la toate nivelurile regiunilor de ţesut tratate. Rezultatul: îmbunătăţirea metabolismului celular, reducerea vâscozităţii fluidelor corporale, creşterea capacităţii de tensionare a fibrelor de colagen, stimularea circulaţiei, tratarea sistemului nervos.

Aplicatia de vibratii mecanice cu frecventa peste 20.000 Hz efectuează un fel de micromasaj al celulelor şi ţesuturilor, care este însoţit de apariţia de căldură şi asigură un efect anestezic, «înmuierea aderenţelor», îmbunătăţirea circulaţiei sanguine si a ţesuturilor.
Efectele fiziologice ale ultrasunetelor sunt:

  • Analgetice
  • Miorelaxante
  • Hiperemiante

Consta in aplicarea unor campuri magnetice de joasa frecventa asupra zonei indicate pentru tratament.

Efectul ei este unul predominant catabolic, creşte glicoliza, procoliza, stimulează secreţia medulosuprarenalei, stimularea activitătii hipofizei şi tiroidei, creşterea semnificativă a activităţii bioelectrice a muschiului în contracţie izometrica, efecte sedative, simpaticolitic.

Constau in aplicarea pe zona pe care dorim sa o tratam a unei placi de parafina la o temperatura de 50 – 60 gr. C. Împachetările cu parafină se aplică în orice afecţiune cu excepţia fazei acute, dar nu mai mult de o aplicaţie pe zi.

Este varianta cea mai folosită şi cea mai eficienta. Este o tehnică specială de masaj care foloseşte în principal punctele reflexogene de la nivelul tălpilor pentru a stimula refacerea organelor interne si pentru a ajuta reechilibrarea intregului organism.

Consta in aplicarea unei raze de lumina coerenta cu o frecventa si modulatie speciala asupre zonei recomandate pentru tratament

Printre efectele constatate se mentioneaza cel antiinflamator, diminuarea durerilor, intarirea sistemului imunitar prin biostimulare, cresterea sintezei proteice, reducerea edemelor, stimularea neovascularizatiei și vindecarea plăgilor…

Decongestionant, antiinflamator, antialergic, antiseptic; reface stratul lubrefiant care acoperă în mod normal căile respiratorii.

Este o aplicatie, care consta in efectuarea unui masaj al unei zone din corp sau a intregului corp, cu un jet de apa calda sub presiune de 2 – 4 bari. Este relaxant, reconfortant, tonifiant, şi induce o stare de bună dispoziţie.