Stațiune balneoclimaterică permanentă, de interes național, situată în județul Hunedoara.

Altitudine 350 m.

AȘEZARE

Stațiunea se află în partea de sud-est a Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi, între culmile împădurite ale acestora, în apropierea culoarului Mureșului, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul. Localitatea se află la o distanță de 20 km de Orăștie și 46 km de Deva.

ISTORIC

La Germisara, românii au preluat folosirea vechilor bazine și au amenajat termele, captând izvoarele prin tuburi de teracotă, utilizând-ule în bazine noi, tăiate în piatră și umplute prin curgere gravitațională pe un  sistem de canale de supraplin. În 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap și Hygeea. În epoca feudală este consemnată refacerea băilor la mijlocul secolului al XVI-lea de către regina Isabela, soția lui Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei. Utilizarea apelor a devenit sistematică mai ales la începutul secolului al XX-lea, când au fost amenajate primele instalații balneare.

CLIMĂ

Climă moderată intramontan-depresionară, liniștitoare, cu ierni blânde, întremătoare (o temperatură medie în ianuarie de -2°C) și cu veri plăcute ( temperatura medie în iulie în jur de 20°C). Temperatura medie anuală este de 9,8°C. În timpul verii sunt caracteristice ploile de scurtă durată, sub formă de averse. Stațiunea este protejată de vânturi și beneficiază de o încălzire timpurie primăvara datorită foen-ului prezent în zonă. Vegetația naturală bogată din zona înconjurătoare (păduri de fag, stejar și brad) favorizează păstrarea aerului ozonat, purificat și reconfortant. Renumele stațiunii este dat de clima favorabilă la care se adaugă numeroasele izvoare de ape minerale și aeroionizarea negativă.

FACTORI NATURALI TERAPEUTICI

Ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, slab radioactive (414 MmC), hipotone, mezotermale (29-33°C). Acestea au o mineralizare totală de 1,1 – 1,4 g/l și se utilizează atât în cură externă, cât și în cură internă. Bioclimat sedativ, de curățare și refacere.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze), afecțiuni reumatismale inflamatorii, afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală), afecțiuni posttraumatice (redori articulare postraumatice, stări după fracturi, entorse, luxații); afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare, sechele după polineuropatii), afecțiuni ginecologice (tulburări minore de pubertate și menopauzå), afecțiuni asociate (metabolice și de nutriție, dermatologice, nevroză astenică, boli cardiovasculare, boli profesionale).

INSTALAȚII DE TRATAMENT

Instalații pentru băi calde cu apă minerală în căzi și bazine; instalații de electro și hidroterapie, buvete pentru cură internă cu ape minerale, bazine în aer liber cu solarii pentru aerohelioterapie; sală de gimnastică medicală, masaj medical.

ATRACȚII TURISTICE

Parcul orașului, termele române, cascada Clocota, Biserica rotondă de la Geoagiu, ridicată la finele veacului al XI-lea

Excursii în împrejurimi:

Orăștie, cetatea dacică Costești – în Munții Orăștiei, pe versantul stâng al râului Orăștie, la circa 20 km de oraș. Probabil o fostă reședință regală din secolele I î.H. – I d.H., cetatea constă în aliniamente de fortificații succesive, un val de pământ, o incintă de piatră, cu bastioane și două turnuri locuință pe platoul superior.

La sud, Cetatea Blidaru apără împreună cu Cetatea Costești accesul spre capitala regatului dac.

Cetatea este compusă dintr-o incintă trapezoidală, cu turnuri de colț și un turn locuință central, plus o incintă adăugată ulterior. Un rezervor subteran strângea apa unui izvor din apropiere.

Cetatea Sarmisegetuza Regia, capitală a statului dac, are în Incinta Sacră un spectaculos sanctuar rotund, folosit ca și calendar și loc ritualic.

Deva, 45 km, cetatea medievală a Devei, atestată din 1269, este situată pe Dealul Cetății, la 200 metri deasupra orașului, într-o rezervație botanică de 30 de hectare.

Accesul pe Dealul Cetății este facilitat de o telecabină. În apropiere, se află castelul voievodului Gabriel Bethlen, ridicat între anii 1613 și 1621, în stilul Renașterii, dar refăcut în stil baroc. Muzeul civilizației dacice și române are colecții de arheologie preistorică dacică, română sau medievală timpurie, precum și artă plastică și decorativă.

Hunedoara, la 55 km, Castelul din Hunedoara, un somptuos castel în stil gotic, atestat din 1364, este cel mai important ansamblu de arhitectură fortificată medievală din România. Sala Cavalerilor și turnul Ne Boisa au rămas până astăzi nealterate.

Hațeg, la 60 km, Sarmisegetuza Ulpia Traiana, construită în apropiere, devine capitala Daciei după cucerirea romană. Conține o incintă fortificată cu ziduri de piatră, ce adăpostește piața, forul și edificii administrative, alături de un amfiteatru de 5.000 de locuri.

Bisericuța de la Densuș, monument UNESCO, datează din secolul al XIII-lea și este una dintre cele mai vechi biserici de piatră de pe teritoriul României. Este construită cu piatră adusă de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, înglobând în construcție elemente componente ale edificiilor române.

Blog de turism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.